Het is u waarschijnlijk niet ontgaan, maar het volk van het Verenigd Koninkrijk heeft, al zij het met een minimaal verschil, gekozen vóór een vertrek uit de Europese Unie. Mijns inziens een van de grootste fouten in Europa van de afgelopen jaren die zijn negatieve effecten zeker zal hebben.
De vraag is echter wat wij, als Nederland, daar van zullen gaan merken. De EU-verdragen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn minimaal twee jaar geldig nadat het uittredingsproces officieel begonnen is. Het kan dus nog een flinke tijd duren, voordat de Britten daadwerkelijk uit de EU zijn. Mede hierdoor wordt er door de EU en verschillende lidstaten, waaronder Nederland, op een snelle start van het uittredingsproces. Ondanks dat het nog even kan duren zijn een aantal gevolgen voor Nederland, volgen het NRC Dagblad, wel voorzichtig uit te tekenen.
Allereerst kunnen er in Nederland banen op het spel komen te staan. Momenteel zijn de Britten de derde handelspartner van Nederland. Het Centraal Planbureau heeft geconcludeerd dat een combinatie van de onzekerheid, waardeverlies van het pond en later wellicht verminderde markttoegang in de EU ertoe kunnen leiden dat het Verenigd Koninkrijk minder Nederlandse producten importeert. Dit kan gevolgen hebben voor de Nederlandse bedrijven die deze producten fabriceert, zoals de chemische sector.
Als tweede kan het moeilijker worden om te werken en te studeren in het Verenigd Koninkrijk. Gezien één van de belangrijkste argumenten van de voorstanders van een Brexit de immigratie was, kan het zijn dat er bepaalde beperkingen opgelegd zullen worden om te mogen werken in het Verenigd Koninkrijk. Premier Mark Rutte, tijdelijke voorzitter van de EU, heeft al laten weten dat wanneer het Verenigd Koninkrijk hiertoe besluit, de EU het werken van Britse werknemers binnen de EU zal bemoeilijken.
Naar alle waarschijnlijk zal vakantie vieren in Engeland goedkoper worden. Bijna direct na het bekend worden van de Brexit daalde de Britse pond is flinke waarde. Dit heeft tot gevolg dat Nederlanders goedkoper in Engeland kunnen verblijven. Een keerzijde kan echter zijn bijvoorbeeld vliegtickets stukken duurder worden. Zowel Britse als Ierse luchtvaarorganisaties hebben hier al voor gewaarschuwd. Het is dankzij de markt in Europa dat prijsvechters als Ryanair en Easyjet hun prijzen zo laag kunnen houden. Ook het bellen in het Verenigd Koninkrijk kan duurder worden aangezien zij zich niet meer hoeven te houden aan de regels over roamingtarieven.
De Europse Unie heeft een flinke klap gekregen door de Brexit. Het is nu aan de EU om de verschillende landen weer voor zich te winnen. Daarnaast komen er in verschillende EU-lidstaten, waaronder Nederland, steeds meer geluiden op om na te denken over een mogelijk vertrek uit de EU. Vooral euroscepticus Geert Wilders is een fervent voorstander van een vertrek uit de EU en zal bij de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen dit tot zijn speerpunt maken.
Gisteren bereikte mij het bericht dat de premier van Schotland denkt dat ze een Brexit tegen kan houden. Schotland is immers een voorstander van een lidmaatschap van de Europese Unie. Dit was een van de redenen waarom de Schotten tégen onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk stemden. Er gaan geluiden op dat er een nieuw onafhankelijkheidsreferendum wordt opgesteld om Schotland te scheiden van het Verenigd Koninkrijk en zij als onafhankelijk land lid kunnen blijven van de Europese Unie. Spannende tijden breken aan.